De rechter rijdt naar Gulpen-Wittem

Het is hommeles in het Heuvelland. In bijgevoegd persbericht zegt burgemeester Ramaekers "Je kunt best op onderdelen van mening verschillen en toch prima samenwerken". Dat is waar, maar als de rechter daarvoor op bezoek moet komen is er toch wel meer aan de hand.

 

Vaals wil tijdens de zomermaanden in de weekenden wegen kunnen afsluiten om bewoners en bezoekers de rust te gunnen waarvoor zij naar het Heuvelland komen. Gulpen-Wittem is het daar niet mee eens omdat er dan nóg meer verkeer naar Gulpen-Wittem komt, het zogenaamde ´waterbedeffect´.

 

PRO stelde in de commissievergadering voor om hierover van gedachten te wisselen in de tóch al geplande gemeenschappelijke vergadering met Vaals en Eijsden-Margraten (Lijn 50). Maar dat wilden CDA, Balans en Fractie Franssen niet. En dus moest de rechter tussenbeide komen.

 

De rechter ging eerst kijken op enkele af te sluiten plekken en daarna was er een openbare zitting in de raadzaal van onze gemeente. PRO-raadslid Lodewijk Duyvendak was daar bij. Nog dezelfde dag, vanwege het spoedeisende karakter, heeft de rechter mondeling uitspraak gedaan. Vaals mag de wegen niet eenzijdig afsluiten.

 

Wethouder Piet Franssen zegt: “We zijn blij met de uitspraak van de rechter¨, maar PRO wacht liever de motivering van de rechter af want deze was donderdagavond nog onbekend.

 

Op de achtergrond speelt namelijk van alles: zijn onze bewoners óók blij met dit besluit? Hoe gaat men in Vaals reageren op dit besluit? Hoe gaat de samenwerking in Lijn 50 verband verder? Welke gemeente gaat straks opdraaien voor de gemaakte kosten? Kan de rechter een democratisch genomen besluit door de gemeenteraad van Vaals  ‘overrulen’?

Persbericht gemeente Gulpen-Wittem

Download
Vaals mag geen wegen afsluiten
Vaals mag geen wegen afsluiten.pdf
Adobe Acrobat document 144.4 KB