Gulpen-Wittem officieel Cittaslow!

TURIJN - Op zaterdag 22 september heeft burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens het Cittaslow keurmerk ontvangen namens onze gemeente. Gulpen-Wittem is daarmee toegetreden tot het internationale netwerk van gemeenten waar ‘het leven goed is’.

PRO Gulpen-Wittem en Balans hebben het verkrijgen van het keurmerk opgenomen in hun coalitieakkoord, nadat de gemeenteraad al in 2016 besloot om te proberen een Cittaslow gemeente te worden. Deze ambitie werd vandaag dus waargemaakt.


De 'acceptance speech' van onze burgemeester in Turijn


Erkenning... en opdracht

Eerder zei burgemeester Ramaekers-Rutjens over het keurmerk: "Een erkenning, maar tegelijkertijd ook een opdracht. Bij elk besluit dat wij voortaan nemen, moeten we onszelf de vraag stellen welke gevolgen dat heeft voor de kwaliteit van leven in onze regio. Wat mij betreft mag Cittaslow in de toekomst zo’n permanent aandachtspunt zijn."

 

Namens PRO Gulpen-Wittem was fractievoorzitter Jack Cremers aanwezig. Ook vertegenwoordigers van Balans en natuurlijk de gemeentelijke organisatie waren mee gegaan om het keurmerk in ontvangst te nemen. Buurgemeenten Eijsden-Margraten en Vaals zijn al Cittaslow gemeenten, waardoor de 'Lijn-50 gemeenten' de eerste regio is die zichzelf Cittaslow mag noemen.

Wat is Cittaslow?

Vanuit de internationale organisatie Cittaslow is een aantal kenmerken van een Cittaslow-gemeente vastgesteld. Het Cittaslow lidmaatschap is alleen toegankelijk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners.

 

Om de status van Cittaslow te verkrijgen, moet een gemeente de richtlijnen van Cittaslow aanvaarden en zich inzetten om het leefgenot te verhogen en het lokale milieu te ontzien.

 

Het kan zijn dat, wanneer een gemeente een Cittaslow wordt, een aantal van de Cittaslow-doelstellingen al tot haar erfgoed behoren. Andere aanpassingen kunnen echter altijd worden voorgesteld en uitgevoerd, waarbij programma’s die al in andere steden zijn uitgevoerd vaak als inspiratie kunnen dienen.

 

Recyclingprojecten, Presidia, naschoolse programma’s en informatie voor toeristen waardoor ze een echt lokaal gevoel krijgen, zijn een paar van de programma’s die in Cittaslows al in praktijk gebracht worden.

 

Het certificaat voor gemeenten omvat 72 vereisten op het gebied van kwaliteit, in 7 hoofdgebieden:

 

  • Energie- en milieubeleid: Parken en groene gebieden, duurzame energie, transport, recycling, etc.
  • Infrastructuurbeleid: Alternatief vervoer, fietspaden, straatmeubilair, etc.
  • Beleid voor de kwaliteit van leven in de stad: Herkwalificatie en hergebruik van randgebieden, stadsbekabeling (glasvezel, draadloos), etc.
  • Beleid op het gebied van landbouw, toerisme en ambachten: Verbod op het gebruik van genetisch gemanipuleerde organismen in de landbouw, het vergroten van de waarde van productietechnieken en traditionele ambachten, etc.
  • Beleid voor gastvrijheid, bewustwording en training: Gastvrij welkom, meer bewustheid bij aanbieders en verkopers (transparantie van aanbiedingen en prijzen, duidelijk zichtbare tarieven), etc.
  • Sociale cohesie: Integratie van mensen met een lichamelijke beperking, armoede, minderhedendiscriminatie, etc.
  • Samenwerkingsverbanden: Samenwerking met andere organisaties die natuurlijk en traditioneel voedsel promoten, etc.

Bron: website Cittaslow