PRO Gulpen-Wittem hanteert een aantal passiepunten die als leidraad dienen voor ons handelen tijdens de komende raadsperiode. Stuk voor stuk zijn het punten die uitgaan van onze waarden en die invulling geven aan ons idee van de lokale democratie en het welbevinden van de inwoners van de gemeente Gulpen-Wittem. We zijn overtuigd van de kracht van de inwoners van deze gemeente en geloven in een goed werkende lokale democratie, als je daar je best voor doet.
Ons programma met passiepunten is kort. Dit is een bewuste keuze. Uiteindelijk is niet hetgeen je zegt te zijn maar hetgeen je doet bepalend voor wie je bent.
Wij zijn PRO en wij vinden dat het ánders kan!
Het is de taak van de gemeenteraad, dus coalitie en oppositie samen, om het college van burgemeester en wethouders te controleren en waar nodig te corrigeren. Dat vereist dan ook een dualistische werkwijze waar het normaal is dat raadsleden onderling de discussie aangaan en ook het lef hebben om, ook als coalitiepartner, het niet altijd eens te zijn met het college van B&W.
Raadsleden en collegeleden zijn zich bewust van hun rol en moeten er dan ook voor zorgdragen dat elke schijn van belangenverstrengeling wordt voorkomen.
Wat willen we ánders:
Recente ontwikkelingen hebben laten zien dat inwoners mee willen denken als het gaat om zaken die hen direct raken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de weg door Gulpen-Oost die middels een actieve inbreng van de inwoners is afgeblazen.
We kunnen veel meer gebruik maken van de brede expertise die aanwezig is in onze gemeente. Daarbij denken we ook nadrukkelijk aan lokale ondernemers en agrariërs. Dat vereist wel een andere opstelling van college en raad en bovenal de moed om te durven loslaten.
Ook jongeren, zelfs als zij nog niet mogen stemmen, willen wij serieus nemen, bijvoorbeeld door naar hun ideeën te luisteren vanuit de jeugdraad. Deze raad moet verder uitgebouwd en ondersteund worden.
Eerlijke politiek en inwoners serieus nemen kan alleen als de communicatie tussen burgers en bestuur goed georganiseerd is. Het is dan ook een belangrijke taak van de gemeente om er voor te zorgen dat aan deze randvoorwaarde wordt voldaan.
Wat willen we ánders:
Door bevolkingskrimp en een verminderde bijdrage vanuit de landelijke overheid zal het budget van de gemeente onder druk komen te staan. Dat betekent dat we keuzes moeten maken.
Net als in een gewoon huishouden moeten uitgaven en inkomsten met elkaar in evenwicht zijn en is het ook noodzakelijk om een reserve te hebben om onverwachte zaken op te kunnen vangen.
Als de gemeente nieuw beleid gaat inzetten zal ook steeds nagegaan moeten worden waar dat geld vandaan moet komen. Nieuw voor oud. Wij willen een echt sluitende begroting.
Wat willen we ánders:
Veiligheid heeft betrekking op fysieke en sociale veiligheid. Bij fysieke veiligheid gaat het bijvoorbeeld om veilige fietsroutes en veilige oversteekplaatsen. We willen ons blijven inzetten om deze voorzieningen te verbeteren. We zijn ons bewust van het gegeven dat de provincie daar vaak een bepalende rol in heeft. Toch hebben wij daar als gemeente nadrukkelijk een stem in. Het gaat tenslotte om onze inwoners! Een ander aspect van fysieke veiligheid betreft de bereikbaarheid van politie, brandweer en ambulance. Inwoners moeten daarop kunnen vertrouwen.
Sociale veiligheid gaat vooral om het beschermd voelen in de meest brede zin van het woord. Preventie speelt daarbij een belangrijke rol en de zichtbaarheid van een “wijkagent” is dan ook noodzakelijk.
Wat willen we ánders:
De overheid en de gemeente in het bijzonder heeft een belangrijke taak in het ondersteunen van mensen die dat nodig hebben. De kloof tussen mensen die zich goed zelf kunnen redden en mensen die extra ondersteuning nodig hebben dreigt steeds groter te worden. Scholing en ondersteuning op maat zijn belangrijke factoren om deze kloof te verkleinen.
De vergrijzing maakt dat we steeds meer ouderen in onze gemeente zullen krijgen. De gemeente is aan zet om samen met deze ouderen, woningstichtingen en andere betrokkenen na te gaan wat de mogelijkheden zijn om zelfstandig wonen te bevorderen en te faciliteren.
Wat willen we ánders:
Bescherming van ons landschap is voor onze gemeente van vitaal belang. Het welbevinden van onze inwoners is een groot goed en daarnaast vormt toerisme een belangrijke economische factor. Vervuilende activiteiten horen dan ook niet thuis in deze gemeente.
Het stimuleren van investeringen in duurzaamheid hoort bij de gemeentelijke taak. Als gemeente moeten we daar het goede voorbeeld in geven. Naast deze voorbeeldfunctie heeft de gemeente ook als taak om goede initiatieven te stimuleren om zodoende als aanjager te kunnen functioneren. Uiteraard kan een gemeente dat niet alleen en samenwerking met de provincie, de eigen regio en de Euregio is dan ook belangrijk.
Wat willen we ánders:
PRO Gulpen-Wittem wil het anders gaan doen. Onze passiepunten vormen daarbij ons fundament. Daarnaast heeft PRO een 'meetlat', die wij gaan hanteren bij het beoordelen van nieuw beleid en voorstellen.
Pas als een voorstel aan onze meetlat voldoet, zullen wij het uitvoeren. Niet eerder! De 3 elementen van de 'meetlat':
1. Is het eerlijk?
2. Is er gedacht vanuit de inwoners?
3. Is de communicatie duidelijk en op tijd?
Kortom:
Is het PRO Gulpen-Wittem?